Z rynku FMCG

  • Od 7 stycznia br. aż do finału, 13 stycznia br. sieć sklepów Żabka wspólnie z Fundacją Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zbiera fundusze na rzecz chorych dzieci i zakup specjalistycznego sprzętu medycznego do szpitali dziecięcych. Puszki WOŚP-u można znaleźć w każdym spośród ponad 5400 sklepów sieci. Czytaj więcej »

  • Producenci i dystrybutorzy żywności coraz częściej wypuszczają na rynek produkty reklamowane jako zdrowsze, a wielkie sieci handlowe szukają nowych dostawców asortymentu bio i eko – często małych, za którymi stoją wartości ich twórców. - To efekt wzrostu świadomości żywieniowej ludzi, propagowania akcji czytania etykiet i dokonywania świadomych zakupów – mówią eksperci. Czytaj więcej »

  • Nadszedł karnawał, czas największych i najbardziej szalonych imprez w roku. Jednak o ile uczestniczenie w imprezie wiąże się z samymi przyjemnościami, tak jej organizowanie często przyprawia gospodarzy o stres i niepotrzebne nerwy. Specjalnie dla nich, marka wina Panul przygotowała krótki poradnik, jak ułatwić sobie życie i przygotować udaną domówkę zachowując przy tym pełen... Czytaj więcej »

  • Agencja MSL, należąca do Publicis Groupe, rozpoczęła współpracę z ETi, producentem słodyczy. MSL będzie odpowiadać za komunikację korporacyjną firmy i wsparcie wprowadzania na rynek nowych produktów. Czytaj więcej »

  • Rośnie rola stref food courts w centrach handlowych. To już nie tylko miejsca, do których klienci wpadają na szybką kawę i obiad po kinie. Coraz częściej ta część galerii staje się magnesem przyciągającym i zatrzymującym na dłużej klienta. Przykładem jest strefa gastronomiczna w Gemini Park Bielsko-Biała. Tam nie tylko przybywa klientów, restauracji, ale rosną także obroty... Czytaj więcej »

  • To już niemal tradycja – wraz z początkiem nowego roku w finalną fazę wchodzą przygotowania do kolejnego Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Podobnie jak w latach ubiegłych, i w tym roku w tych działaniach nie mogło zabraknąć Lidl Polska. Już po raz dziesiąty sieć wraz ze swoimi pracownikami i klientami zaangażuje się w charytatywną zbiórkę. Celem tegorocznej... Czytaj więcej »

  • W tym roku, już po raz drugi, wolontariusze Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy będą wyposażeni w oficjalne „wirtualne puszki”, czyli eSkarbonki od Mastercard. Dzięki temu każdy darczyńca będzie mógł szybko i wygodnie wesprzeć WOŚP nawet bez wychodzenia z domu. Ale to nie jedyne narzędzie, w które Mastercard wyposażył wolontariuszy – ułatwieniem dla nich jest też... Czytaj więcej »

  • Od stycznia 2019 r. Biedronka wprowadziła modyfikacje w systemie wynagrodzeń. Zmianie ulegają zasady wypłacania premii za wyniki oraz nagrody za brak nieplanowanych nieobecności. Czytaj więcej »

  • McDonald’s testuje papierowe słomki

    Piątek, 04 stycznia 2019

    7 stycznia br. w wybranych lokalach polskiej sieci McDonald’s wprowadzi możliwość wyboru papierowej słomki. Polski rynek jest jednym z kilkunastu, na których marka testuje rozwiązania, mogące zastąpić słomki wykonane z plastiku. Zgodnie z ogłoszoną przez McDonald’s rok temu strategią Scale for Good do roku 2025 wszystkie odpady opakowaniowe z sal jadalnych będą trafiać do... Czytaj więcej »

  • Warto czytać! – dlatego Biedronka od lat kreuje modę na książki. I ma sukcesy: aż 1 mln książek o przygodach sympatycznych Słodziaków jest już w rękach klientów. W ramach akcji „Gang Słodziaków” Biedronka wydała dwie publikacje - wiele wskazuje na to, że stały się one absolutnymi bestsellerami 2018. Czytaj więcej »

  • Na powitanie nowego roku Polacy wydadzą 219 zł. Najwięcej na jedzenie i alkohol – wynika z badania Barometr Providenta. Blisko 60 proc. spędzi sylwestra w domu, z rodziną lub znajomymi. Tylko niewielka część planuje huczne imprezy i zagraniczne wyjazdy. Większość sfinansuje zabawę z bieżących dochodów, a co trzecia osoba sięgnie po oszczędności. Wydatków i pokus w tym... Czytaj więcej »

  • Co drugi Polak skorzysta z wyprzedaży

    Czwartek, 27 grudnia 2018

    Co dziesiąty Polak musiał zrezygnować z własnych przyjemności w związku z dużymi wydatkami na Święta. Tymczasem ruszają już poświąteczne wyprzedaże. Połowa z nas deklaruje, że korzysta z takich okazji zakupowych. Co zrobić gdy wydatki na Święta Bożego Narodzenia mocno obciążyły rodzinny budżet, a mamy wielką chęć zrobić sobie przyjemność promocyjnym zakupem? Czytaj więcej »

  • Bonduelle inspiruje Polaków na święta! Czytaj więcej »

  • Bliskim na święta podaruj swój czas

    Piątek, 21 grudnia 2018

    Nadchodzące święta to czas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół oraz tradycyjnego, wspólnego ucztowania. Jak wynika z badania przeprowadzonego dla Kingi Pienińskiej przez ARC, dla Polaków ma ono głębszy wymiar. Wg raportu „O czym Polacy rozmawiają przy stole”, aż 87 % badanych wskazało, że rozmowa przy stole jest istotnym czynnikiem budującym rodzinne więzi, co mimo... Czytaj więcej »

  • Dla wielu osób wyjątkową atrakcją sylwestrowej nocy jest możliwość odpalenia kolorowych fajerwerków. Niestety zdarza się, że w rękach niedoświadczonych użytkowników stają się one przyczyną nieszczęśliwych wypadków. Dlatego, zanim rozpoczniemy huczną zabawę, warto poznać kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa. Czytaj więcej »

  • Cukiernictwo to sztuka

    Czwartek, 20 grudnia 2018

    Zarówno w Polsce, jak i na świecie trendy w cukiernictwie mają coraz większe znaczenie w kształtowaniu i poszerzaniu świadomości konsumenta. Dla osób kreujących branżę gastronomiczną, obserwowanie trendów jest ważne, ponieważ pozwala podążać, a nawet wyprzedzać potrzeby klientów. Czytaj więcej »

  • Prezenterka wyjaśnia, że bardzo pilnuje tego, co je, i nie chodzi tu o liczenie kalorii, ale o jakość jedzenia. Chętnie włącza więc do swojego menu warzywa, przyprawy korzenne i zdrowe przekąski. Podstawą jednak jest regularność posiłków. Jej zdaniem największe spustoszenia w organizmie są spowodowane restrykcyjnymi dietami, stresem i chemicznymi dodatkami do żywności. Czytaj więcej »

  • Nieodłącznym elementem świątecznego menu są wypieki i potrawy z bakaliami. Kompot z suszu, makowce, orzechowce, sernik z rodzynkami czy keks z mieszanką bakalii. Trudno wyobrazić sobie bez nich Boże Narodzenie. Bakalie oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych są zdrowe i pożywne. Jakie w tym roku cieszą się największą popularnością? Na co zwracać uwagę wybierając ten... Czytaj więcej »

  • Grupa Raben realizując projekt społeczny #RabenExpress „Transport jest potrzebny” zaprosiła do wspólnej podróży Rafała Gęburę z „7 metrów pod ziemią”. Projekt miał na celu pokazać w formie krótkiego reportażu działalność i potrzeby Banków Żywności, zwłaszcza w zakresie transportu żywności, oraz wesprzeć trwającą akcję Banków Żywności „Stoliczku, nakryj... Czytaj więcej »

  • Marka Goplana nawiązała współpracę z Teatrem Fabryka Marzeń. Przez najbliższy rok będzie sponsorować sztukę „Chcesz się bawić? Zadzwoń”. To pierwsza inicjatywa marki w sferze kultury. Premierowy pokaz spektaklu odbył się 17 grudnia w Warszawie. Czytaj więcej »

  • W najnowszym Plebiscycie Laur Konsumenta 2019 całe portfolio marki Vegeta zostało wyróżnione najwyższym, złotym godłem w kategorii przypraw. Wszystko to za sprawą wieloletniego zaufania klientów oraz niepowtarzalnej receptury produktów, która gwarantuje niepowtarzalny smak potraw. Czytaj więcej »

  • Naturalność jest w cenie

    Poniedziałek, 17 grudnia 2018

    Powrót do natury to trend, który coraz częściej gości w polskich domach. My Polacy lubimy dobrze zjeść, jednak podczas robienia zakupów, coraz częściej zwracamy uwagę na polskie pochodzenie produktów. - To właśnie dlatego nasze sery smażone stają się popularne nie tylko na Śląsku i Wielkopolsce, skąd wywodzi się tradycja ich wytwarzania, ale także w innych rejonach naszego... Czytaj więcej »

  • Sery to świąteczne „must have”

    Poniedziałek, 17 grudnia 2018

    Świąteczno-noworoczny okres to czas odwiedzin, także tych niespodziewanych. Co podać gościom, kiedy nagle wpadną z wizytą? – Idealną bazą do przygotowania błyskawicznych dań są nasze sery topione, które ze względu na dłuższy okres przydatności do spożycia mogą być przechowywane w lodówce nawet kilka tygodni – mówi Aneta Będkowska Marketing Manager w Sertop sp. z o.o... Czytaj więcej »

  • Przed nami cudowny czas Świąt Bożego Narodzenia, czas rodzinnych spotkań przy wspólnym stole. Nie może na nim zabraknąć dań z gęsiny. To polska tradycja, ale przede wszystkim zdrowa i wykwintna propozycja na świąteczny obiad. O tym, że cenimy jej walory coraz bardziej świadczy fakt, że statystyczny Polak je około 330 gramów gęsiny rocznie. To spory sukces. Czytaj więcej »

  • Krakus: Spędź Święta ze smakiem!

    Piątek, 14 grudnia 2018

    Choinka Krakusa to oprócz pięknych ozdób również najlepsze świąteczne produkty – barszcz, koncentrat barszczu, ogórki i chrzan. Marka Krakus przygotowała wyjątkowy świąteczny spot, który przedstawia radosną atmosferę, jaka panuje, gdy Święta spędza się smakowicie. Czytaj więcej »

  • Podróże są doskonałą inspiracją i potrafią zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych eksploratorów. Fotografia natomiast pozwala uchwycić te wyjątkowe momenty i przedstawić świat w sposób, w jaki widzi go autor. 12 grudnia, w Fortecy Kręgliccy odbyła się Gala Amundsen Photo Awards, podczas której wyłoniono autorów najlepszych fotografii w czterech wyjątkowych kategoriach.... Czytaj więcej »

  • Podobno, jak mówią słowa piosenki: „Miłość ci wszystko wybaczy”. Niestety, jak się okazuje, w życiu codziennym często mamy problem z wybaczeniem, a już na pewno z wypowiedzeniem słowa „przepraszam”. Zdarza się też, że przepraszamy w niewłaściwy sposób, sprawiając, że nasza skrucha jest źle odebrana. Jak zatem przepraszać, żeby przeprosić prawdziwie? Czytaj więcej »

  • Słodko-gorzki smak Turcji

    Wtorek, 11 grudnia 2018

    Różnorodna kulturowo i klimatycznie, dla jednych pełna sprzeczności, dla innych tworząca eklektyczną, acz spójną całość. Turcja – leżąca na pograniczu kontynentu europejskiego i azjatyckiego jest dla Polaków jednym z najpopularniejszych kierunków turystycznych i... handlowych. A próbując ją poznać natkniemy się na bardzo wiele „smaków”, od słodyczy w ich słynnych... Czytaj więcej »

  • Trudno sobie wyobrazić świąteczne potrawy bez bakalii. Dodają one wyjątkowego smaku, nie tylko słodkim wypiekom, ale i daniom wytrawnym. Co więcej, sprawiają, że posiłki zyskują na wartościach odżywczych oraz świetnie prezentują się na stołach. Marki KRESTO i BackMit oferują szeroki wybór produktów, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia będą pyszne i aromatyczne. Czytaj więcej »

  • Trwa nabór projektów społecznych do Olimpiady Zwolnionych z Teorii, dotyczących problemu plastikowych odpadów w środowisku naturalnym, w ramach ogólnoświatowej kampanii Coca-Cola „Świat Bez Odpadów”. Celem projektów, przygotowywanych przez licealistów i studentów, jest zwiększenie świadomości na temat tego, w jaki sposób można ograniczyć, użyć ponownie lub poddać... Czytaj więcej »

więcej artykułów